Zažite spánok pod holým nebom! Rady od skúseného tuláka

Redakcia Sportisimo

5.7.2023 • 7 min čítania

Ak ste ešte nikdy nestrávili noc pod hviezdami, budete na tento zážitok dlho spomínať. Ale spať pod holým nebom nie je jednoduché. Prejdime si aspoň v rýchlosti niekoľko základných pravidiel a tipov.

Už ste niekedy spali v náručí prírody? Ak ste sa ešte nerozhýbali, pokúsim sa vás teraz zaujať. :) Všetky nasledujúce rady a postrehy o spaní pod stanom vychádzajú z mojich vlastných skúseností – z peších túr alebo cykloexpedícii.

Áno, s bicyklom môžete spať aj pod holým nebom. Už som pre vás napísal článok o tom, ako sa zbaliť na výlet na bicykli. 

Nasledujúce riadky píšem pre tulákov – začiatočníkov, ktorí si chcú vyskúšať spanie pod holým nebom za dobrého počasia v letných mesiacoch. Prečo to spomínam? Pretože aj v kruhu mojich priateľov sa nájdu nadšenci, ktorí neváhajú vyraziť v zime pod holé nebo, keď je všade bielo. Rozhodne to však neodporúčam začiatočníkom.

Ukázať výbavu na outdoor a camping

Obsah: 

  • Aké sú výhody spania pod holým nebom?
  • Na akom mieste (ne)prenocovať?
  • Ďalšie užitočné tipy

Aké sú výhody spania pod holým nebom?

Výhody Nevýhody

+ je to veľké dobrodružstvo!

+ môžete vidieť hviezdy na nočnej oblohe

+ máte ľahkú batožinu (nenesiete stan)

+ je to zadarmo (nepočítajúc náklady na vybavenie)

– môže vás prekvapiť dážď, vietor, chlad, slimáky, hmyz

– vlastný strach :)

Alternatívou je spanie pod ľahkým prístreškom, ktorý sa stavia na trekingovú paličku, alebo priamo pod stanom. V oboch prípadoch však už človek nie je taký nenápadný, a preto by si mal správne vyhľadať kemp.

Aké vybavenie odporúčam?

  • Igelit
  • Bivakovací vak
  • Nafukovacia karimatka
  • Letný spacák
  • Nafukovací vankúš

Igelit slúži ako prvá podkladová plocha, aby ste nespali na holej zemi. Môžete použiť aj kvalitnú celtu. Odporúčam rozmery na dĺžku postavy a šírku aspoň 1,5 metra. Ja sám nosím väčší igelit s rozmermi približne 2,5 × 2,5 metra, ktorý mi umožňuje, aby sa vedľa mňa zmestil ešte jeden spolunocľažník. 

Okrem toho sa takýto igelit dá krásne použiť v prípade dažďa – hodím ho cez seba a môže pršať, koľko chce. Veľa turistov nosí so sebou tyvek namiesto tradičného igelitu. Viete, čo je tyvek? Je to materiál používaný v stavebníctve, ktorý je veľmi ľahký, vodotesný a paropriepustný. A v stavebníctve stojí pár korún.

Bivakovací vak je vlastne obal na spací vak. Prečo nestačí len spacák? Stačí, ale ak teplota v noci klesne pod 8 °C, budete potrebovať kvalitný páperový spací vak, ktorý je v malých veľkostiach pomerne drahý.
Vďaka len tenkému bivakovaciemu vaku zlepšíte tepelný komfort svojho letného spacáka, a ak si vyberiete lepší nepremokavý bivakovací vak, potom získate ochranu aj proti rose a dažďu.

Podľa môjho názoru je nafukovacia karimatka ideálna, pretože vo vyfúknutom stave má malé rozmery a keď je nafúknutá, poskytuje vynikajúci komfort. Okrem toho dokáže dokonale neutralizovať rôzne terénne nerovnosti. Karimatku dávam do bivakovacieho vaku, aby mi v noci nikam neutekala.

Niektorí moji priatelia používajú penovú harmonikovú karimatku, ale ja nie som fanúšikom tohto riešenia, pretože nafukovacia karimatka je oveľa skladnejšia.

Letný spací vak je zariadenie, ktoré pravdepodobne netreba predstavovať. Ako som už spomínal vyššie, odporúčam letný spacák – s tepelným komfortom 8 – 15 °C, ktorý sa dá ešte vylepšiť bivakovacím vakom alebo vložkou, takže vám bude dobre aj pri 6 °C (v lete vo vyšších nadmorských výškach celkom bežné). Samozrejme, hovoríme o spacom vaku typu „múmia“, do ktorého sa môžete úplne zabaliť. :)

Nafukovací vankúš výrazne zvýši komfort spánku, ale možno ho nahradiť napríklad zloženou mikinou. Ak však máte v batohu miesto, vezmite si ho.

Vybrať spací vakVybrať karimatku

V akom oblečení spať?

Oblečenie je často cieľom mnohých diskusií. Jeden tábor tvrdí, že spanie v spacáku je určené výhradne na spanie v spodnej bielizni, druhý tábor je zas za nosenie oblečenia. Nevidím to tak radikálne.

Keď je v lete horúco, hodím sa do spacáku v spodnej bielizni a v tričku. Okrem toho mám vždy hrubé ponožky, pretože aj v letných mesiacoch trpím studenými nohami, čo mi v noci spôsobuje veľké trápenie. Ideálne sú merino ponožky. Ak je trochu chladnejšie, zvolím dlhú termobielizeň.

Niekedy ideme s priateľmi von na jar, keď sú v noci len 4 °C, a napriek námietkam odporcov oblečenia si neváham obliecť na termobielizeň do spacáku aj outdoorové oblečenie – nohavice, mikinu a dvoje ponožiek.

Potom mám pre vás ešte jeden tip – odporúčam spať v čiapke. Je známe, že cez hlavu vyžarujeme obrovské množstvo tepla, a to nielen v spacáku, a čiapka nám pomáha toto teplo udržať. Nehovoriac o tom, že pri spaní pod holým nebom sa len ťažko vyhnete ľahkému vánku a vďaka čiapke nebudete mať studené uši.

Kde (ne)prenocovať?

Pri výbere miesta, kde sa chcete utáboriť, sa riaďte svojím pocitom – mali by ste sa tam cítiť dobre. Existuje však niekoľko objektívnych odporúčaní, ktoré miesto v prírode si vybrať.

Predpokladá sa, že ak chcete zažiť dobrodružstvo v prírode, nebudete spať v kempe, ale niekde vonku. Odporúčam vám, aby ste si našli miesto mimo civilizácie, aby vás nikto nerušil a tiež aby ste nerušili niekoho iného. Miesta v blízkosti turistických chodníkov, smerovníkov alebo ciest nie sú vhodné, rovnako ako miesta v blízkosti vody, pretože vás bude obťažovať hmyz.

Je príjemné zísť zo zaužívaných trás a nájsť si čistinku, lúku alebo iné podobné miesto s rovným povrchom. Ak chcete zaspať s hviezdnou oblohou nad hlavou, vyhnite sa lesom a vysokým stromom. Niekoľkokrát som táboril aj na turisticky označenej vyhliadke, ale musíte vstávať skoro ráno, aby ste sa vyhli ranným turistom.

Ak si príliš nepotrpíte na oblohu alebo ak sa schyľuje k dažďu, oceníte výklenok v skale a ďalšie prírodné útvary, ktoré vás chránia zozadu a čiastočne aj zhora.

Nikdy nespite v oblastiach so zákazom vstupu alebo na jasne označených súkromných pozemkoch. Iste, každá lúka niekomu patrí, ale ak nie je označená, dá sa predpokladať, že majiteľovi nebude prekážať vaša nočná návšteva. V každom prípade sa správajte ohľaduplne a nenechávajte po sebe odpadky.

Nikdy ste nespali pod hviezdami v prírode? Tak sa nenechajte zaskočiť, keď večer všetko utíchne a začnú sa ozývať zvuky, ktorým hovorím zvuky lesa – praskanie vetvičiek, keď po nich lezú chrobáky, fučiace ježky, „štekot“ mladých jeleňov, hororové húkanie sovy a tak ďalej. :)

Ďalšie užitočné tipy

  • Pred uložením do spacáku sa dobre najedzte. Trávenie vás zahreje, takže vám v noci nebude zima.
  • Pred spaním sa nezabudnite vymočiť, pretože vybaľovať sa v noci zo spacáku je veľmi nepríjemné. Z rovnakého dôvodu to večer nepreháňajte s pitím.
  • Pred spaním si dajte preventívnu pastilku proti bolesti hrdla. Ak nie ste zvyknutí spať vonku (alebo doma pri otvorenom okne), vietor a pobyt vonku celú noc v chladnejšom vzduchu môže byť nepríjemný.
  • Pribaľte si do batohu dlhé šnúrky do obuvi. Prečo? Šnúrky do obuvi sú skladné a odolné, takže v prípade dažďa môžete igelit pripevniť k stromu a vytvoriť si provizórny prístrešok.
  • Pribaľte si pár upínacích svoriek (vyzerajú ako veľké štipce na bielizeň) z rovnakého dôvodu ako šnúrky do topánok.

Tak čo, tešíte sa na to, že budete môcť vyraziť pod šíre nebo? Dúfam, že niektoré z mojich rád boli pre vás užitočné. Prajem vám skvelý výlet bez dažďa. Hoci... Zažiť skutočný lejak v prírode je tiež nezabudnuteľný zážitok. :)

Ukázať výbavu na outdoor a camping

Páčil sa článok?

Redakcia Sportisimo

Články vychádzajúce zo spolupráce skúsených autorov, produktových špecialistov, nákupcov a ďalších odborníkov