Čo do lekárničky do hôr? Okrem liekov pribaľte aj filter na vodu

Veronika Dubnová

20.4.2023 • 5 min čítania

Základná lekárnička by nemala chýbať v žiadnom batohu na horskú túru alebo výlet. Zámerne hovorím základná, pretože je dôležité mať lieky a vybavenie najmä na prvú pomoc. Samozrejme, záleží na tom, kam idete a akú dostupnosť liekov alebo zdravotníckych služieb očakávate.

Čo nás z lekárničky na našich cestách naozaj zachránilo? Je to filter na vodu! Piť jednoducho musíte a v horách sa veľmi jednoducho môže stať, že na kvalitný zdroj vody nenarazíte. Na niekoľkodňovom treku s deťmi v Čiernej Hore sa nám stalo, že sme po veľmi náročnom a búrlivom dni dorazili do údolia, kde mal byť prameň. Ten bol však vyschnutý a vodu sme museli naberať v jazere. 

Poviete si horské jazero, to sa musí dať piť, bohužiaľ, v okolí bolo veľa kravského trusu, ktorý sme potom našli práve aj v jazere. Na východe sa kravy často pasú vo veľmi odľahlých oblastiach, preto nikdy naozaj nepodceňujte kvalitu vody.

Nižšie nájdete naše osobné odporúčania, výber lieku vždy konzultujte so svojím lekárom alebo lekárnikom a nepodceňujte kontraindikácie s liekmi, ktoré užívate.

Čo by nemalo chýbať vo vašej lekárničke

Do lekárničky si vždy pribalím lieky na zníženie teploty a proti bolesti – Paralen a Ibalgin, oboje vás môže kdekoľvek prepadnúť. Najmä deti môže v horách potrápiť teplota alebo bolestí uší. 

Vždy si pribalíme lieky na alergiu, na jednej strane som alergik, ale môže vás prekvapiť aj alergická reakcia na bodnutie hmyzom a podobne. Zodac alebo Zyrtec funguje perfektne, pre deti je možné kúpiť Fenistil kvapky. 

Ďalej si musíte zabaliť lieky, ktoré bežne užívate. Ostatné lieky sú viac-menej zbytočné, pretože pravdepodobne vždy budete vo vzdialenosti jedného alebo dvoch dní od civilizácie. Ak sa chystáte na vzdialenejšiu túru, budete musieť, samozrejme, tomu prispôsobiť svoju lekárničku.

Črevné problémy bývajú jedným z najčastejších problémov

Keďže často cestujeme do destinácií, kde nie je kvalitný zdroj vody, vodný filter je nevyhnutnou súčasťou našej výbavy. Používame filtre Sawyer a sme s nimi spokojní, ale na trhu sú, samozrejme, aj iné značky. Pred cestou (najmä na začiatku novej sezóny) musíte skontrolovať, či filter správne funguje, či okolo tesnení nekvapká voda a podobne. 

Črevné problémy, samozrejme, súvisia aj s príslušnými liekmi. Nám sa najlepšie osvedčila Smecta Go, pretože je už namiešaná a stačí ju vypiť z balenia. Môžu ju aj deti a zatiaľ sa nám to vždy osvedčilo. 

Určite by som bola opatrná s liekmi, ktoré vám síce s istotou zastavia problémy, ale zlé baktérie z vody nejdú z tela von a môžu narobiť ešte väčšiu neplechu. Smecta na seba viaže všetko zlé a v črevách „pekne uprace“. Podobne funguje aj čierne uhlie, ale podľa mňa nefunguje tak dobre, navyše, deti ho ťažko jedia.

Ak vám nezáleží na hmotnosti a priestore v batohu,

môžete pridať ďalšie lieky, najmä kvapky proti dráždivému kašľu Sinecod, pastilky na bolesť hrdla, napríklad Tantum Verde, alebo akékoľvek voľnopredajné s islandským lišajníkom. Masť na zapareniny, ktorými trpia v horách najmä muži, ale niekedy aj ženy medzi stehnami – najlepšie skúsenosti máme so Sudocremom. Potom sprej na uvoľnenie nosa a kvapky na podráždené očí .

Ochrana pred slnkom v horách

Vždy musíte brať do úvahy, ako vy alebo vaše deti reagujú na slnko. Na každú túru si pribalíme miniatúrnu fľaštičku krému s vysokým ochranným faktorom SPF 50. Deti v horách vždy obliekame do dlhých rukávov a legín, takže treba natierať len tvár. 

Nevyhnutná je pokrývka hlavy a slnečné okuliare. Naša skúsenosť u detí je taká, že ak sme vo vyšších horách, t. j. nad približne 1 000 metrov nad morom, ich oči sú po celom dni červené a koledujeme si aj o zápal spojiviek. Preto dbáme na slnečné okuliare, a aj keď si ich deti chcú stále dávať dole, nasadíme im ich naspäť. :)

Keď sa stane úraz

Úraz sa môže stať kdekoľvek, ale v horách môže byť ťažké sa k vám dostať alebo nemusíte mať signál. Určite je dobré mať so sebou dezinfekciu, ako aj obväzy , napríklad na stiahnutie vyvrtnutého členka, a sterilné obväzy so štvorčekmi. 

Náplasť je samozrejmá, pľuzgiere vám tiež môžu veľmi znepríjemniť turistiku. Môžete mať síce vyšľapanú obuv , ale keď si nasadíte viac ako 20-kilogramový batoh, váš štýl chôdze sa zmení a v okamihu si odriete päty.

Naše vychytávky

Vždy máme so sebou niekoľko termovrecúšok, ktoré sa rozbalia a udržia teplo 6 až 8 hodín. Hovorím si, že ak by sa niečo stalo, zranený, ktorý môže čakať dlhé hodiny na záchranu, sa aspoň trochu zahreje. 

S tým súvisí aj termofólia na rovnaký účel. Raz sme si však na trek namiesto spacieho vaku vzali termofóliu pre manžela, pretože v batohu už nebolo miesto (išli sme s deťmi a ťahali sme ich spacáky). Ale prosím, neopakujte to, fólia strašne šuští. :)

Na záver ešte niekoľko odporúčaní, ako sa vyhnúť problémom

Nikdy nepreceňujte svoje schopnosti ani nepodceňujte vybavenie alebo horské podmienky. Hory sú nepredvídateľné a človek by mal mať vždy rešpekt. Môžete stratiť signál, počasie sa môže meniť z hodiny na hodinu a vy musíte byť schopní čo najlepšie vyhodnotiť situáciu. Keď je slnečno, noste pokrývku hlavy, veľa pite a nepodceňujte ani jedlo. Ale o tom zas nabudúce. 

Opäť pripomínam, že ide o naše vlastné skúsenosti a odporúčania, určite je potrebné prispôsobiť lieky a vybavenie vlastným odporúčaniam a poradiť sa s lekárom alebo lekárnikom.

Ukázať vybavenie na horskú turistiku

Páčil sa článok?

Veronika Dubnová

Outdoorová ambasádorka Sportisima, markeťáčka a fotografka