Terén alebo cesta? Vyberte správny typ bicykla | Cykloseriál 1

Lukáš Kobr

12.3.2024 • 1 min čítania ▸ 4 min videa

Ako najlepšie zvládnuť výber nového bicykla a ďalších cyklodoplnkov? Na to sa zameriame v našom novom cykloseriáli. V prvom rade sa musíme zamerať na výber správneho typu bicykla.

Dávate prednosť jazde v ťažšom teréne? Alebo vás oslovujú skôr stovky a tisíce najazdených kilometrov po asfaltkách? Výber vhodného bicykla závisí najmä od jeho budúceho použitia.

Hoci existujú desiatky rôznych kategórií, základné rozdelenie je do 3 kategórií:

  • horské bicykle – do ťažkého terénu, širšie plášte s hrubším dezénom, robustnejšia konštrukcia, odpruženie,
  • cestné bicykle – na hladké povrchy, úzke plášte s jemným dezénom (alebo úplne hladké), veľmi ľahká konštrukcia bez odpruženia,
  • trekingové (krosové) bicykle – kompromis medzi dvoma predchádzajúcimi typmi, vhodný do ľahkého terénu a na cesty, nevyniká na žiadnom povrchu.

Vo videu sa podrobnejšie venujeme výberu bicyklov. Po výbere najvhodnejšieho typu je potrebné vybrať správne komponenty.

Na aké parametre by som sa mal pri kúpe bicykla zamerať a čo by som si mal vybrať? Materiál a hmotnosť rámu, typ bŕzd, veľkosť kolies a šírka plášťov, prevody. Je toho skrátka veľa. Ale nebojte sa. So všetkým vám pomôžeme v ďalšej časti cykloseriálu.

Vybaviť sa na cyklistiku

Páčil sa článok?

Lukáš Kobr

Špecialista Sportisima na cyklistiku, lyžovanie a ďalšie odvetvia, bývalý vrcholový biatlonista, milovník hôr a otec na plný úväzok