Pohodová jazda. Ako nastaviť sedadlo na bicykli | Cykloseriál 3

Lukáš Kobr

18.3.2024 • 1 min čítania ▸ 3 min videa

Bicykel sme si už vybrali, tomu sme sa venovali v predchádzajúcich častiach cykloseriálu. Ako ho však nastavíme na svoju veľkosť postavy, aby sme sa už hneď po vychádzke necítili dolámaní? Poďme si prelúskať základné tipy.

Ideálna poloha sedenia na bicykli závisí už od výberu samotného bicykla, resp. veľkosti rámu vo vzťahu k telesnej stavbe cyklistu, o ktorej sme už hovorili v cykloseriáli. Zle zvolenú veľkosť rámu už nezachránia žiadne úpravy, takže na voľbu si dajte pozor.

Čo však môžeme ovplyvniť po kúpe bicykla? Najdôležitejšie je nastavenie výšky sedla. Ak chcete zistiť ideálnu výšku, sadneme si na bicykel, položíme pätu na pedál a nohu máme mierne ohnutú. Nesmie sa príliš naťahovať ani krčiť. Ideálne je, keď sa pri skúšaní oprieme napríklad o strom. Vhodné nastavenie poznáme aj tak, že keď opretí šliapeme „naprázdno“ s pätami na pedáloch, nekolíše sa panva zo strany na stranu.

Na prevažnej väčšine bicyklov si môžete výšku sedla ľahko nastaviť sami pomocou rýchloupínacích skrutiek. Pocitovo sa môžete hrať aj posunutím sedla dopredu a dozadu. Skrátka, skúste si nájsť ideálnu polohu, v ktorej sa na bicykli cítite pohodlne.

Správnu polohu cyklistu je možné ovplyvniť aj výberom a nastavením riadidiel. Širšie riadidlá znamenajú lepšiu ovládateľnosť. Ak chcete jazdiť vzpriamenejšie, otočte predstavec riadidiel nahor, zatiaľ čo športovejšiu polohu dosiahnete, ak sú riadidlá nižšie.

Vybaviť sa na cyklistiku

Páčil sa článok?

Lukáš Kobr

Špecialista Sportisima na cyklistiku, lyžovanie a ďalšie odvetvia, bývalý vrcholový biatlonista, milovník hôr a otec na plný úväzok