Hlavne bezpečne! Ako vybrať prilbu na bicykel? | Cykloseriál 5

Lukáš Kobr

24.3.2024 • 2 min čítania ▸ 4 min videa

Cyklisti mladší ako 18 rokov musia povinne nosiť prilbu. Dôrazne vám však odporúčame, aby ste ju po svojich 18. narodeninách hneď neodkladali do skrine a nenechali navždy na ňu usádzať prach. Pri každom šliapaní do pedálov je dobré nosiť prilbu. Nezáleží na tom, či sa chystáte ísť päť minút do obchodu po rožky, alebo sto kilometrov.

Máme len jedno zdravie. Ako však vybrať ten najlepší model pre vás alebo vaše deti?

V prvom rade budete pravdepodobne uvažovať o type prilby. Medzi základné patria:

  • cestné prilby – ľahké, podlhovastého tvaru, zvyčajne bez šiltu,
  • MTB prilby – sú robustnejšie ako cestné prilby, mávajú šilt,
  • integrálne prilby – vhodné na enduro a zjazdy, mohutné, ochrana tváre, horšie odvetranie,
  • Prilby BMX a freestyle (kokosy) – menej mohutné a menší počet otvorov na odvetranie.

Budete si tiež môcť vybrať medzi pánskymi a dámskymi variantmi, hoci pánske sú zvyčajne označené ako unisex, teda vhodné pre všetkých bez ohľadu na pohlavie. Detské prilby sa často vyrábajú v hravých farbách s obrázkami, aby sa páčili deťom. Podrobnejšie sa prilbám venujeme v špeciálnom článku.

Najčastejšie sa prilby vyrábajú v dvoch až troch veľkostiach a správny výber je dôležitý. Určite je dobré prilbu pred kúpou fyzicky vyskúšať na hlave, aby nikde netlačila. Prilby sa vyrábajú vstrekovaním polystyrénu do tvrdej škrupiny, lepšie modely sú dokonca vystužené napríklad z hliníka, karbónu alebo kevlaru, aby sa znížila hmotnosť.

Pri výbere prilby môžete preskúmať napríklad špeciálne technológie na lepšiu ochranu, ako je MIPS alebo koroyd, dizajn a odvetranie alebo vychytávky, ako sú integrované blikačky a podobne.

Malá, ale dôležitá rada na záver. Pamätajte si, že ak v prilbe schytáte veľký náraz, je potrebné si zaobstarať novú. Absorpcia energie pádu často vedie k prasknutiu celej konštrukcie. Aj keď malú trhlinu voľným okom nevidíte, niekde tam môže byť a účinnosť ochrany sa rýchlo znižuje.

Ak aj vy uvažujete o kúpe nového bicykla, v samostatných videách sme sa venovali možnostiam pre deti a dospelých .

Ukázať cyklistické prilby

Páčil sa článok?

Lukáš Kobr

Špecialista Sportisima na cyklistiku, lyžovanie a ďalšie odvetvia, bývalý vrcholový biatlonista, milovník hôr a otec na plný úväzok