Spací vak dole, jedlo hore. Ako zbaliť batoh na viacdňovú túru

Veronika Dubnová

4.8.2023 • 4 min čítania ▸ 9 min videa

S manželom a dvoma dcérami často chodíme na viacdňové túry a výlety, na ktoré si berieme vybavenie na spanie a varenie. Preto sme sa rozhodli napísať, čo všetko je dôležité mať so sebou a ako si všetky veci do batohu správne uložiť, aby sa vám dobre nosil.

V prvom rade by ste si mali vybrať správny batoh. Vyberte si veľkosť, do ktorej sa vám všetko zmestí. My pripíname na spodok batohu maximálne stan a z boku paličky, ktoré chceme mať poruke. Ďalej je dôležitá zadná časť batohu, ktorá by mala byť dostatočne pevná, najlepšie posuvná, aby ste si ju mohli nastaviť podľa svojich potrieb. 

Pri kúpe batohu si všímajte výstelku a vetranie na chrbte, aby sa vám batoh pohodlne nosil. Za nevyhnutnosť považujem bedrový a hrudný pás a rovnako dôležité sú aj pracky na stiahnutie vrchnej časti batohu na chrbte. Užitočné sú aj rôzne vrecká, možnosť samostatného otvorenia spodnej časti batohu a pracky na pripevnenie stanu, karimatky alebo tyčí.

Ukázať batohy

Pravidlá balenia

  1. Ťažšie veci dolu a čo najbližšie k chrbtu.
  2. Veci ukladáme podľa ich potreby – čo nepotrebujem počas dňa, ukladám ako prvé.

 

Spací vak si vždy dávam na dno batohu ako prvý. Ak by sa vám nevošiel v obale, môžete spacákom vyplniť dno batohu bez neho. Potom si naukladám veci na varenie – t. j. plynovú kartušu, ešus, sušené Adventure menu a jedlo na ďalšie dni, ktoré nebudem počas dňa potrebovať. V spodnej časti ukladám aj základnú lekárničku, o ktorej si môžete prečítať tu, a ultraľahkú nafukovaciu karimatku.

V batohu mám pri chrbte vnútorné vrecko, do ktorého si dávam ďalšie drobné a ťažšie veci, ako je powerbanka, varič, zápalky, lyžičky, niekedy tam dávam základné hygienické potreby, ako je zubná kefka a pasta + mini sprchovací gél.

Vrstvím aj oblečenie, ktoré mám na večer, napríklad teplejšiu bundu a legíny, čiapku, prípadne iné náhradné oblečenie a spodnú bielizeň.

Následne pridávam jedlo potrebné počas dňa. Nejaké sušienky (v prípade potreby ich dávam do vonkajších vreciek), hrozienka alebo oriešky a chlieb s vege paštétou.

Nakoniec si doplním batoh oblečením, ktoré sa mi môže hodiť počas dňa. Najmä vetrovku a pršiplášť. Ak nemáte cez batoh pončo, určite je dobré zaobstarať si pršiplášť .

Keď mám všetko zabalené, pripevním stan na spodnú časť batohu a spomínané paličky na bok.

Môj zoznam vecí na štvordňový trek

  • 1× ultralight stan
  • 1× ultralight nafukovaciu karimatku
  • 1× spací vak
  • 1× plynová kartuša, horák + zapaľovač, ešus, nôž, lyžica
  • 1× power banka + kábel
  • 1× mikina
  • 1× nepremokavá bunda, teplá páperová bunda, pršiplášť
  • 1× legíny na chôdzu, náhradné na večer
  • 3× funkčné tričko
  • 3× ponožky, 4× spodná bielizeň
  • 1× šortky
  • 1× funkčný uterák
  • zubná kefka, mini zubná pasta, mini intímny sprchovací gél, minidezodorant
  • filter na vodu
  • 4× Adventure menu, 4× Patifu (zeleninová paštéta), 1× balenie vákuovaného chleba, 6 tatraniek/tyčiniek, oriešky, hrozienka, sušené mäso, kaša na raňajky (čistá kaša), sušené kokosové mlieko, mletá káva
  • outdoor espresso mašinka
  • voda 2 + 1 liter
  • žabky/crocsy

Naše tipy

  1. Ideálna hmotnosť batohu na pohodlnú chôdzu je 10 kilogramov . Snažte sa znížiť množstvo ťažkých a nadbytočných vecí, jedna osoba sa v pohode zmestí do 10 kíl. Ak idete dvaja, môžete znížiť hmotnosť tak, že jeden z nich bude niesť napríklad stan a druhý varenie.
  2. Keď si musíte zbaliť dve tašky s dvoma deťmi, naučí vás to zredukovať veci na maximum.
  3. Vždy si beriem jedno alebo dve obyčajné plastové vrecia na odpad, ktoré nosíte so sebou počas celej túry.
  4. Nenosíme náhradné topánky, len šľapky, do ktorých sa večer prezujeme. Keď máme mokré topánky, na druhý deň pri chôdzi vyschnú.
  5. Funkčné oblečenie si vyberáme preto, lebo schne naozaj rýchlo. Ako od potu, tak aj od dažďa. Zvyčajne mám jedno tričko na chôdzu a druhé na prezlečenie. V závislosti od dĺžky túry môžete potrebovať ešte jedno tričko. Ak si vyberiete funkčné oblečenie z Merina, nemusíte sa obávať ani zápachu potu!
  6. Ženy a menštruácia v horách nie sú tabu! Najlepšie sa mi osvedčila kombinácia menštruačného kalíška a menštruačných nohavičiek. Nemáte žiadny odpad a môžete si byť stopercentne isté. Hygienu zabezpečuje dostatok vody pri výmene pohára a dezinfekčný prostriedok na ruky. 
  7. Všetko, čo si so sebou zbalím, nasypem do uzatvárateľných vreciek (káva, sušené mlieko, prípadne müsli/kaša, soľ).
  8. Po zbalení batohu nezabudnite dotiahnuť všetky pracky, ktoré máte. Bedrový pás by vám mal sedieť na bokoch, hrudná pracka na hrudi, a ak máte pracky na pritiahnutie batohu k telu, nezabudnite ich tiež použiť.

Verím, že vďaka nižšej hmotnosti batohu si budete môcť svoje túry ešte viac užiť! Ak máte otázky týkajúce sa konkrétneho vybavenia, pýtajte sa v komentároch na sociálnych sieťach. Šťastnú cestu!

Ukázať batohy Vybaviť sa na trek

Páčil sa článok?

Veronika Dubnová

Outdoorová ambasádorka Sportisima, markeťáčka a fotografka