Ako vybrať školský batoh, alebo na čo si dať pozor?

Klára Vomáčková

20.8.2024 • 3 min čítania

Školský batoh je jednou z  prvých vecí, ktorú kupujeme na začiatku nového školského roka. A čo sa týka mňa – jednou z najdôležitejších. Je teda na mieste, aby ste pri výbere boli zvlášť starostliví.

Nevhodne zvolený, alebo nastavený batoh môže vášmu dieťaťu spôsobiť nepríjemnosti. Spočiatku si ani nemusíte nájsť spojitosť, že na vine je práve batoh. Napríklad: dieťa má batoh v pomere k svojmu telu veľký/dlhý, čo ho núti predkloniť sa, k  tomu potom ťahá ramená dopredu, pretože mu skĺzavajú popruhy z  ramien, vďaka tomu vysunie hlavu dopredu. 

To všetko spôsobí zvýšené napätie v okolí krku a dieťa sa tak začne sťažovať na bolesť hlavy. Pretože rodičia dieťa s batohom na chrbte nevidia, tak si nemusia tieto súvislosti dať hneď dohromady. Ťažký batoh je tiež problém, je to jeden z najčastejších dôvodov bolesti chrbta u detí na prvom stupni základnej školy. Samozrejme samotný batoh za to nemôže, ale negatívne prispieva do celej skladačky nevhodného držania tela u detí. Na čo si dať pozor pri nosení samotného batohu sa môžete pozrieť v našom videu na YouTube.

A teraz si poďte prečítať, ktoré otázky si je dôležité pri výbere batohu zodpovedať.

Pro koho je batoh určený?

Aktovku, alebo školský batoh nosí každé školou povinné dieťa. Základom je, aby mal batoh popruh cez obidve ramená. Absolútne nevhodné je nosiť batoh cez jedno rameno. Aké dieťa bude batoh nosiť? Prváčik, deviatak?

Svetové zdravotnícke odporúčanie pre hmotnosť batohu je také, že by nemal prevyšovať 10–15 % celkovej telesnej hmotnosti dieťaťa. A podľa toho voliť tvar a ďalšie parametre batoha. Prváčik toho spravidla nosí viac než starší žiaci.

Čo sa bude v batohu nosiť?

Je batoh určený do školy? Alebo len na popoludňajší tréning? Ďalší dôležitý parameter, od ktorého sa odvíja napríklad vhodný tvar batoha. Ak dieťa nosí batoh ráno do školy, počas vyučovania pri presune do rôznych tried a potom na cestu domov, musí byť chrbtová časť batoha spevnená a mať vhodný tvar. Úplne nevhodné na vyššiu hmotnosť obsahu batoha sú batohy typu „vrecúško“, alebo batoh s  mäkkou chrbtovou časťou.

Tvar, veľkosť a vystuženie batoha

Tvar batoha je dôležitý preto, aby sa doň vošli všetky veci, ktoré žiak potrebuje. Knihy, zošity, peračník, desiata… A ak je tvar batoha nevhodný, tak sa veci nedajú vhodne uložiť, preto batoh potom tlačí na chrbát, alebo je hmotnostne nevyvážený a dieťa má kvôli tomu batoh nakrivo.

Veľkosť batoha nie je len kvôli možnosti naplnenia, ale kvôli výške chrbta, a teda možnosti neobmedzene chodiť. Pretože, ak je batoh pre prváka veľmi vysoký, tak mu obmedzuje pohyb panvy a dolných končatín a vzniká preťaženie v  oblasti chrbta, naklonenia trupu dopredu a celkovo to nie je vhodná podpora vyvíjajúceho sa tela.

Polstrovanie nie je len o výstuži a mäkkosti, ale aj možnosti odvetrávania tepla a vzduchu pod chrbtom. Všímať by sme si mali aj šírku odstupu popruhov cez ramená. Tieto popruhy by mali byť z väčšej časti tiež polstrované. Niektoré deti majú užšie ramená a batoh im skĺzava a teda opäť vzniká nevhodné držanie tela typu predsúvania ramien dopredu, aby im batoh neschádzal dole.

Možnosti nastavenia batoha

Možnosť si batoh vhodne nastaviť je kľúčovým parametrom každého batoha a aktovky. Základom je možnosť nastaviť si dĺžku ramenných popruhov. Veľmi žiadúca je aj pracka cez prsia, zvlášť ak je batoh/aktovka ťažšia, alebo ide o menšie dieťa a popruhy majú tendenciu skĺzavať.

Niektoré batohy majú tiež možnosť predĺžiť dĺžku chrbta pridanými prackami v  oblasti ramien. Batoh je potom tzv. rastúci. Bedrový pás je potom už variabilnou možnosťou, ktorá nie je tak nutná, ale ak ide vaše dieťa do školy a zo školy dlhší úsek, v teréne, viac do kopca a podobne, tento pás im bude veľkým pomocníkom.

Počet vreciek, reflexné prvky

Veľký počet vreciek môže byť dobrá vec, ale aj problém. Batohy majú štandardne jeden veľký úložný priestor, jeden menší a potom v prednej časti batoha ďalší, prípadne na vrchnej časti batoha a na boku je priestor na fľašu.

Je vhodné mať možnosť veci v  batohu vhodne rozložiť a uložiť na dané miesta, aby ich deti v škole dokázali jednoducho nájsť. Pretože ak má jedno veľké vrecko, kde má všetko, tak bude neustále niečo hľadať a tiež nebude mať možnosť veci jednoducho hmotnostne správne rozložiť. Batoh by mal tiež obsahovať reflexné prvky kvôli bezpečnosti, zvlášť v zimných mesiacoch, keď je skôr tma.

Teraz už viete, ako na výber batohu, a tak sa môžete s novo nabitými znalosťami pozrieť na našu širokú ponuku. Veríme, že teraz už batoh pre svoje dieťa vyberiete správne, a pokiaľ budete predsa len potrebovať poradiť, tak nám môžete napísať alebo sa opýtať kolegov na predajni.

PONUKA BATOHOV

Páčil sa článok?

Klára Vomáčková

Fyzioterapeutka, trénerka, "výživárka" a lektorka, zameraná najmä na problematiku žien a detí