Ako vybrať príslušenstvo na plávanie

Redakcia Sportisimo

4.4.2023 • 9 min čítania

Chodíte plávať pravidelne a chcete sa v tejto aktivite zlepšovať? Správne plavecké príslušenstvo môže zlepšiť váš výkon, zefektívniť tréning alebo zvýšiť celkový komfort pri plávaní. Zistite, aké vybavenie by vám nemalo chýbať.

Myslíte si, že na plávanie potrebujete len plavky, plavecké okuliare a nanajvýš silikónovú čiapku? Nie tak celkom. Ak beriete plávanie vážne a chodíte často do bazéna, oceníte niekoľko ďalších doplnkov.

Ukázať plavecké vybavenie

Zhrnutie

  • Nosová spona – Zabraňuje vniknutiu vody do nosa. Je vhodná pre akvabely, plavcov, ktorí trénujú obrat, alebo ľudí s nepriaznivými reakciami na bazénové chemikálie alebo morskú soľ. Vyrába sa v univerzálnej veľkosti, ale v rôznych vyhotoveniach. Modely so zmäkčeným kontaktným povrchom lepšie zabraňujú vzniku pľuzgierov.
  • Zátky do uší – Jednorazové zátky do uší si môžete vytvarovať podľa svojich predstáv, ale zakaždým si musíte vziať nové, pretože sa z nich nečistoty nedajú umyť. Odolnejšie silikónové alebo plastové zátky sa môžu používať opakovane. Ak nosíte aj plaveckú čiapku, zamerajte sa na zakončenie zátok.
  • Anti-fog – Produkty proti zahmlievaniu plaveckých okuliarov. Aplikujú sa na vnútornú stranu očníc, ale musia sa pravidelne obnovovať. Ochrannú vrstvu môžete poškodiť prstami alebo častým vyplachovaním v bazéne.
  • Plavecká doska – Slúži na výučbu základov plávania (správne držanie tela, splývanie) a nácvik špecifických zručností (práca nôh v jednotlivých štýloch). Pri tréningu paží sa hodia plavecké piškóty, ktoré sa umiestňujú medzi nohy. Multifunkčné dosky umožňujú obidve použitia.
  • Uteráky a osušky – Ideálna voľba na plávanie a k vode sú športové uteráky zo syntetických materiálov. Dobre absorbujú vodu, rýchlo schnú a nezaberajú veľa miesta. Pred ich praním si určite prečítajte pokyny na štítku. Syntetické materiály si vyžadujú inú starostlivosť ako bavlna.
  • Plavecké vaky, tašky a batohy – Špeciálne modely šité na mieru pre plávanie a iné vodné športy. Tašky a batohy sú nepremokavé a zvyčajne majú samostatnú priehradku na mokré veci. Obľubu si získali aj praktické vaky zo sieťových materiálov.
  • Ďalšie drobnosti – Pri meraní úsekov využijete stopky. Plavecké ponožky chránia vaše nohy pred baktériami a infekciami. Plavecké plutvy a labky vám pomôžu posilniť končatiny alebo precvičiť techniku.

Nosová spona

Trápi vás kýchanie po plávaní, tečie vám z nosa, alebo len neznášate, keď sa vám do nosa dostane voda? Riešením je nosová spona. V praxi ide o malú svorku, ktorá zabraňuje vniknutiu vody do nosa.

Pri výbere sa zamerajte predovšetkým na spracovanie spony. Mäkké (zvyčajne silikónové) vankúšiky na bokoch sú vítaným doplnkom, ktorý zabraňuje vzniku pľuzgierov. Nosová spona sa vyrába v jednej univerzálnej veľkosti, ale v rôznych vyhotoveniach. Preto si radšej vyskúšajte, či vám spona dobre sadne. Mala by pevne držať na nose, ale určite nie za cenu bolesti.

Bežnou súčasťou výbavy napríklad u akvabel sú nosové spony. Plavci sa na ne často spoliehajú napríklad pri tréningu kotúľových otočiek. Spony ocenia aj ľudia, ktorí majú nepriaznivé reakcie na bazénové chemikálie alebo morskú soľ. Bez ohľadu na to, ako ju používate, sústreďte sa na správne dýchanie – so sponou budete mať tendenciu zadržiavať dych.

Zátky do uší

Ani voda v ušiach nie je príjemná. Plavci proti tomu bojujú zátkami. Zátky do uší na plávanie sa, samozrejme, líšia od penových zátok do uší používaných na spanie. Nasiakli by vodu v bazéne a nefungovali by. Zátky do uší do vody sú vyrobené zo silikónu alebo rôznych plastov.

Narazíte na jednorazové zátky, ktoré sa dajú používať dlhodobo.

  • Jednorazové zátky – Bývajú dobre tvarovateľné. Môžete si ich prispôsobiť presne podľa svojho ucha. Nevyčistíte ich však od nečistôt a nabudúce si budete musieť zaobstarať nové.
  • Klasické zátky – Odolnejšie modely určené na opakované použitie. Zvyčajne ich nájdete v jednej univerzálnej veľkosti. Ak s nimi manipulujete nešikovne, oceníte zátky, ktoré plávajú na hladine.

Ak nosíte aj plaveckú čiapku, dávajte pozor na zakončenie zátok. Nemali by príliš vyčnievať, inak si nebudete môcť čiapku správne nasadiť. Komplikácie môžu vzniknúť napríklad v dôsledku špeciálne tvarovaných koncov na ľahké zavádzanie a vyberanie zátok.

Stretnete sa aj so zátkami spojenými s remienkom. Ten máte za hlavou a možno ho pripevniť na remienok okuliarov – zátky ešte viac zafixujete. Podobné riešenie je užitočné napríklad v situáciách, keď vám žiadne zátky nesedia.

Pri nasadzovaní zátok postupujte pomaly. Zavádzajte ich postupne, kým prirodzene nezapadnú do ucha. Za žiadnych okolností nepoužívajte hrubú silu. Môžete si pomôcť druhou rukou a trochu potiahnuť ucho dozadu, aby sa mierne „pootvorilo“. Zátky by mali byť pevne usadené v uchu, ale nemali by vás tlačiť. Najmä na súši sa na ne môžete spoľahnúť pri tlmení hluku z okolia.

Anti-fog

Zahmlievajú sa vám pri plávaní okuliare? Nie ste sami, je to jeden z najčastejších problémov plavcov. Plavecké okuliare sú z výroby ošetrené proti zahmlievaniu (anti-fog), ale ochranná vrstva sa používaním okuliarov oslabuje a stráca svoje vlastnosti. Rozdiel v teplote medzi vaším telom a vodou, úroveň potenia alebo pH vašej pokožky môžu ovplyvniť zahmlievanie okuliarov. Platí tu však jedno prísne pravidlo – všetky okuliare sa časom začnú zahmlievať.

Vtedy prichádzajú na rad antifogové produkty, ktoré obnovujú ochranu proti zahmlievaniu. Zvyčajne sa vyrábajú v spreji. V súlade s odporúčaním výrobcu naneste sprej na vnútornú stranu očníc a nechajte ho zaschnúť. Potom stačí umyť okuliare pod tečúcou vodou a môžete ísť do bazéna. Opäť sa riaďte pokynmi pre konkrétny výrobok, niektoré spreje už nie je potrebné oplachovať.

Ani čerstvo nanesená vrstva nevydrží večne. Ak okuliare používate pravidelne, budete ju aplikovať približne raz týždenne. Jednoducho vo chvíli, keď sa okuliare začnú opäť zahmlievať. K zachovaniu antifog ochrany môžete prispieť dodržiavaním niekoľkých pravidiel.

  • Nedotýkajte sa vnútornej strany očníc. Ochranná vrstva je citlivá na dotyk a pri utieraní okuliarov prstami ju poškodíte.
  • Neoplachujte si okuliare priamo v bazéne. Vysoké hladiny chlóru antifogovej ochrane taktiež neprospievajú.
  • Po použití umyte okuliare pod tečúcou vodou a nechajte ich samovoľne vyschnúť.
  • Neaplikujte antifogové prípravky na nové okuliare. Tým sa poškodí pôvodná ochranná vrstva. V extrémnych prípadoch môže dôjsť aj k poškriabaniu skiel.

Plavecká doska

Nástroj, ktorý je vhodný pre deti aj dospelých. Vynikajúca na výučbu základov plávania pre začiatočníkov. Doska dobre pláva na hladine a nadnáša plavca. Môže sa sústrediť na správne držanie tela alebo trénovať splývanie.

Výkonnostní plavci však môžu používať aj plávaciu dosku na nácvik konkrétnych zručností. Dobre sa na nej dá trénovať napríklad motýlikové vlnenie, kraulové a znakové nohy alebo prsiarsky kop.

Na výrobu plaveckých dosiek sa používajú mäkké penové materiály. Existujú modely s otvormi, ktoré umožňujú viacero možností uchopenia. Dosky určené pre deti sú menšie a tenšie. Pri pohybe vo vode kladú menší odpor a detská ruka ich ľahšie uchopí. Často potešia aj veselými obrázkami alebo jasnými farbami. Dosky pre športových plavcov nadnášajú menej. Preto musí športovec pri plávaní vynaložiť väčšie úsilie.

Plavecké piškóty.

Blízkym príbuzným dosiek sú plavecké piškóty. Ich funkcia je podobná, ale na rozdiel od dosiek sú umiestnené medzi nohami. Slúžia teda predovšetkým na tréning rúk. Ak potrebujete dosku aj piškótu, zvážte multifunkčnú dosku, ktorá kombinuje oba tieto doplnky. Multifunkčná doska má dva širšie panely po stranách a plochý stred na umiestnenie medzi nohy.

Uteráky a osušky

Pri kúpaní alebo pobyte pri vode sa nezaobídete bez uterákov a osušiek. Vhodnou voľbou pre plavcov sú najmä športové uteráky zo syntetických materiálov. Sú vysoko absorpčné, ľahko sa žmýkajú a rýchlo schnú. V prípade potreby ich môžete použiť aj opakovane počas dňa. Športové uteráky zaujmú aj svojimi kompaktnými rozmermi. Niekedy sa predávajú priamo s plastovým obalom pre jednoduchšie skladovanie.

Alternatívou sú klasické bavlnené uteráky a osušky. Medzi ich hlavné výhody patrí komfort – uteráky sú mäkké, jemné a môžu vás dokonca zahriať. Nanešťastie schnú pomaly. Svojou veľkosťou a hmotnosťou príliš nepotešia.

Najmä v prípade športových uterákov si nezabudnite prečítať informácie na štítku na výrobku. Syntetické materiály si vyžadujú osobitnú starostlivosť. Mali by sa prať pri nižšej teplote, ideálne s pracími prostriedkami na športové oblečenie a bez zmäkčovadiel.

Plavecké vaky, tašky a batohy

Celú plaveckú výbavu si môžete zabaliť do bežnej športovej tašky. Niektorí výrobcovia však prichádzajú so špeciálnymi taškami určenými špeciálne na plávanie. Podobné modely reagujú na najčastejšie potreby plavcov a nadšencov iných vodných športov.

Medzi hlavné špecifiká plaveckých tašiek patrí odolnosť proti vode. Tašky bývajú vyrobené z nepremokavých materiálov. Často majú samostatnú priehradku na uloženie plaviek, uterákov a iných mokrých vecí. Ostatné predmety v batohu s nimi neprídu do kontaktu.

Uvidíte modely v tvare klasickej športovej tašky, ale aj plavecké batohy alebo vaky (tzv. mesh bagy) zo sieťovaného materiálu. Medzi plavcami je veľmi obľúbená najmä mesh bag. Materiál umožňuje ľahký priechod vzduchu. Mokré predmety sa vo vaku nezaparujú a rýchlejšie vyschnú. Vak sa dá stiahnuť pomocou šnúrky v hornej časti a vďaka popruhom si ju môžete dať na chrbát ako batoh.

Ďalšie drobnosti

Zoznam plaveckých doplnkov a tréningových pomôcok nie je ani zďaleka úplný. Aké ďalšie kúsky by sa vám mohli hodiť?

  • Puzdrá na plavecké okuliare – Slúžia na bezpečné uloženie plaveckých okuliarov a ich ochranu pred poškriabaním alebo vonkajším poškodením. Prispievajú k dlhšej životnosti plaveckých okuliarov.
  • Stopky – Merajú presný čas a možno ich nastaviť na rôzne intervaly podľa potrieb tréningu (napríklad počet opakovaní, dĺžka intervalov atď.). Namerané časy možno uložiť do pamäte. Môžete tak sledovať svoje zlepšenie. Stopky sa zvyčajne dodávajú v digitálnej verzii. Napájanie zabezpečujú batérie.

  • Plavecké ponožky – Poskytujú ochranu pred baktériami a infekciami. Vďaka protišmykovej úprave znižujú riziko pošmyknutia na mokrom povrchu.
  • Plavecké plutvy – Sú oveľa kratšie ako potápačské modely. Používajú sa ako tréningová pomôcka na posilnenie dolných končatín alebo na nácvik správnej techniky.
  • Pádla – Plavecké pádla sú určené na posilnenie horných končatín a zlepšenie techniky rúk. Prispôsobte ich veľkosť svojim schopnostiam. Čím väčšie sú pádla, tým viac úsilia musíte vynaložiť pri pohybe vo vode. Začiatočníci by si preto mali vybrať menšie modely.

Ukázať plavecké vybavenie

Páčil sa článok?

Redakcia Sportisimo

Články vychádzajúce zo spolupráce skúsených autorov, produktových špecialistov, nákupcov a ďalších odborníkov