Ako vybrať plavky

Redakcia Sportisimo

5.4.2023 • 9 min čítania

Na pláž, do bazéna alebo na vodné športy. Plavky si môžete obliecť pri mnohých príležitostiach. Spôsob použitia zásadne ovplyvňuje výber plaviek. Mali by ste sa však zamerať aj na materiál alebo vhodný strih.

Nie sú plavky ako plavky. Pretekársky plavec, ktorý sa naháňa za rýchlym časom v bazéne, má iné potreby ako dovolenkár, ktorý sa raz za rok vyberie k moru. Preto si na začiatku výberu plaviek odpovedzte na niekoľko otázok.

  • Na aké aktivity plánujete plavky používať?
  • Ako často ich potrebujete?
  • Ako dlho by mali vydržať?
  • Máte nejaké špeciálne požiadavky na plavky?
  • Koľko ste ochotní zaplatiť za plavky?

Odpovede na tieto otázky vám ušetria čas a nasmerujú vás správnym smerom v širokej ponuke plaviek.

Ukázať plavky

Zhrnutie

  • Typ – Športové plavky sú určené na výkonnostné plávanie alebo iné športy. Ponúkajú vám dobré hydrodynamické vlastnosti a vysokú odolnosť. Na bežné použitie však nemusia byť také pohodlné ako univerzálne rekreačné plavky, ktoré sú navyše lacnejšie. Milovníci moderných trendov si môžu vybrať z dizajnových módnych plaviek.
  • Určenie a strih – Muži majú na výber športovejšie slipové plavky, pohodlné bermudy alebo kompromis v podobe dlhších plaviek. Dámy si najčastejšie vyberajú medzi jednodielnymi plavkami a bikinami. Kategória módnych plaviek však ponúka aj alternatívne riešenie. Detské plavky svojím dizajnom kopírujú modely pre dospelých. Bábätku kúpte špeciálne plienkové plavky.
  • Materiál – Medzi najpoužívanejšie materiály patrí polyamid, polyester, polybutylén a elastan. Plavky často pozostávajú zo zmesi viacerých materiálov. Pri rekreačných plavkách sa používa kombinácia polyamidu a elastanu. Pri športových plavkách sa výrobcovia viac spoliehajú na polybutylén a polyester. Tieto materiály zabezpečia väčšiu odolnosť proti chlóru a predĺžia životnosť plaviek.
  • Veľkosť – Môžete sa riadiť svojou konfekčnou veľkosťou. Pri športových plavkách sa zamerajte na dokonalé obopnutie tela. Plavky zároveň nesmú obmedzovať váš pohyb. Podobne si vyberte modely na rekreačné použitie. Tu však môžete uprednostniť pohodlie pred dokonalou funkčnosťou.
  • Cena – Základné rekreačné plavky zoženiete už od 200 Kč. Ak hľadáte plavky na pravidelné nosenie, pouvažujte radšej nad strednou cenovou kategóriou od cca 500 do 1 500 Kč. Profesionálne modely plaviek a plavky na špecifické druhy športov vás budú stáť aj niekoľko tisíc korún.

Typ

Plavky možno rozdeliť do niekoľkých základných skupín podľa ich použitia. Kategórie sa môžu čiastočne prekrývať. Rozdelenie bude preto slúžiť skôr na počiatočnú orientáciu v ponuke.

Rekreačné plavky

Široký sortiment plaviek určený predovšetkým na rekreačné plávanie a relaxáciu pri vode. Rekreačné plavky sú ideálnym riešením na dovolenky, kde sa chcete opaľovať, plávať a príležitostne šnorchlovať.

Okrem univerzálneho použitia a nižšej obstarávacej ceny oceníte aj pohodlie plaviek – rekreačné modely majú zvyčajne voľnejší strih. Výrobcovia ich navrhujú tak, aby sa dali rýchlo nasadiť a vyzliecť. Štandardom je štýlový dizajn a rýchloschnúce materiály.

Zvyčajne musíte počítať s kratšou životnosťou. Rekreačné plavky sú vyrobené z lacnejších materiálov a môžu rýchlo stratiť svoj tvar alebo farbu. Tento typ plaviek vám nemusí poskytnúť dostatočnú oporu počas aktívneho pohybu.

Športové plavky

Plavky určené na výkonnostné plávanie a iné vodné športy. Do tejto kategórie môžeme zaradiť napríklad plavky a oblečenie do vody na triatlon, surfovanie, windsurfing alebo vodné pólo.

Medzi plavkami sú značné rozdiely v závislosti od konkrétneho športu, ale základné vlastnosti sa príliš nelíšia. Dôraz sa kladie na dobré hydrodynamické vlastnosti. Plavky by mali vo vode klásť čo najmenší odpor, aby podporovali rýchlosť a výkonnosť športovca. Ich konštrukcia a strih vám poskytnú oporu pri pohybe. Sú vyrobené z odolných materiálov, ktoré vydržia časté nosenie.

Tieto aspekty sa, samozrejme, odrážajú v cene plaviek. Medzi ďalšie nevýhody patrí znížené pohodlie kvôli úzkemu a pevnému strihu. Aj z hľadiska dizajnu môžu byť plavky jednoduchšie a menej atraktívne – výrobcovia sa zameriavajú najmä na funkčnosť.

Módne plavky

Kategória, ktorá sa do určitej miery prekrýva s rekreačnými plavkami. Z hľadiska použitia sú však plavky zvyčajne menej univerzálne a môžu vás obmedzovať pri niektorých športových aktivitách. Zameriavame sa tu predovšetkým na dizajn, štýl a moderné trendy. Plavky sú určené predovšetkým na opaľovanie na pláži a rekreačné plávanie.

Jednou z hlavných výhod je široká ponuka a variabilita strihov. Zatiaľ čo v sekcii dámskych plaviek uvidíte väčšinou jednodielne plavky alebo bikiny pre ostatné typy, módne plavky prichádzajú s inými riešeniami. Patria sem plavky s vysokým pásom, brazílsky strih (výrazne vykrojená zadná časť nohavičiek) alebo tzv. tankiny (dvojdielne plavky, ktorých vrchná časť zakrýva brucho, ale dá sa vyhrnúť na opaľovanie).

Výber plaviek tak môžete ľahšie prispôsobiť svojmu osobnému vkusu a postave. U mužov možno nenájdete takú širokú škálu strihov, ale čo sa týka dizajnu, módne plavky budú zvyčajne nápaditejšie ako v predchádzajúcich kategóriách. Okrem možných obmedzení pri športových aktivitách môžu byť niektoré modely menej pohodlné alebo mať menej kvalitné materiály.

Určenie a strih

Plavky, podobne ako iné oblečenie, možno rozdeliť na pánske, dámske a detské. Strih plaviek závisí od určenia.

Pánske plavky

Existujú tri základné vyhotovenia pánskych plaviek.

  • Slipové plavky – Ich tvar pripomína slipy. Sú úzke a tesne obopínajú telo. Tento strih znižuje odpor vody. Slipové plavky sa preto dlho používali na súťažné plávanie (pred príchodom tzv. jammerov, tenkých nohavičkových plaviek). Vo všeobecnosti ide o klasiku, na ktorú mnohí nedajú dopustiť. Ich popularita však skôr klesá.
  • BermudyKúpacie šortky s dlhšími nohavicami, ktoré zvyčajne končia pri kolenách. Voľnejší strih si získal popularitu najmä pre svoje pohodlie. Poteší vás aj ich všestranné využitie – plavky sú takmer na nerozoznanie od bežných šortiek, takže v nich môžete pokojne chodiť na pláž aj po meste. Bermudy však nie sú vhodné na rýchlejšie plávanie kvôli vysokému odporu a nasiakavosti.
  • Dlhšie plavky – Spolu so slipovými plavkami patria medzi klasické plavky. Tvoria akýsi kompromis medzi dvoma predchádzajúcimi typmi. Sú kratšie ako bermudy, priliehavejšie, ale zároveň nie také úzke ako slipové modely.

Dámske plavky

Ako sme už spomenuli, v dámskych plavkách nájdete väčšiu škálu strihov. Základom sú však stále jednodielne plavky a bikiny.

  • Jednodielne plavky – Pozostávajú z jedného kusa látky, ktorá zakrýva rozkrok a prsia. Opticky spevňujú a zužujú postavu. V porovnaní s bikinami sa tak nevyhŕňajú a lepšie priliehajú k telu, preto sa jednodielne vyhotovenie používa pri športovejších modeloch. Na druhej strane, pri opaľovaní sa musíte zmieriť s väčšou neopálenou plochou.
  • Bikiny – Dvojdielne plavky pozostávajúce z vrchného dielu (podprsenky) a nohavičiek. Vrchná časť sa viaže rôznymi spôsobmi, zvyčajne klasickými remienkami alebo šnúrkami okolo krku. Nohavičky majú aj rôzne výstrihy a možnosti zaväzovania. Bikiny sú vhodnejšie na rekreáciu. Odhaľujú väčšiu časť tela a umožňujú rovnomernejšie opálenie.
  • Ďalšie typy plaviek – Najmä výrobcovia módnych plaviek sa snažia upútať pozornosť netradičnými riešeniami a prichádzajú s alternatívami k vyššie uvedeným typom. Patria medzi ne napríklad spomínané tankiny, plavky s vysokým pásom a brazílske plavky. Tieto typy plaviek sú väčšinou určené na plážové a rekreačné plávanie. Dámske pretekárske plavky sú tiež špecifické, pretože sú zvyčajne jednodielne s nohavičkami nad kolená.

Detské plavky

Pre najmenších plavcov sa vyrábajú detské plavky. Z hľadiska strihu ponúkajú chlapčenské a dievčenské plavky viac-menej rovnaké možnosti ako pánske a dámske modely. Nájdete tu aj špeciálne plienkové plavky pre bábätká, ktoré zabránia znečisteniu vody. Niektoré plavky sú kombinované aj s bezpečnostnými alebo podpornými prvkami, ako je napríklad plávacia vesta.

Detské plavky by mali byť predovšetkým pohodlné. Rodičia menších detí ocenia funkcie, ktoré uľahčujú obliekanie a vyzliekanie plaviek. Zábavný vzhľad alebo dizajn môže pozitívne podporiť vzťah detí k plávaniu a vodným aktivitám.

Materiál

Materiál výrazne ovplyvňuje pohodlie a životnosť plaviek. V praxi sa pri výrobe plaviek používa niekoľko základných materiálov.

  • Polyamid – Pre plavky je to jeden z najbežnejších materiálov. Vykazuje solídnu životnosť a odolnosť proti mechanickému poškodeniu. Materiál sa dobre prispôsobí telu a rýchlo schne.
  • Polyester – Má menšiu mechanickú odolnosť, ale lepšie sa vyrovnáva s chlórom. V porovnaní s polyamidom je priedušnejší a príjemnejší na dotyk.
  • Polybutylén – Rýchloschnúci materiál používaný v športových modeloch. Vyznačuje sa vysokou odolnosťou proti chlóru a dlhou životnosťou.
  • Elastan – Často sa pridáva ako elastická zložka. V prípade plaviek zvyšuje flexibilitu a schopnosť obnoviť svoj pôvodný tvar.

Plavky sú často vyrobené zo zmesi viacerých materiálov. Pri rekreačných modeloch sa používa kombinácia polyamidu a elastanu (zvyčajne v pomere 80 : 20) Na druhej strane, športové plavky sa často vyrábajú z polybutylénu a polyesteru.

Ochrana proti UV žiareniu je vítaným doplnkom najmä pri detských plavkách. V ideálnom prípade by sa to malo zabezpečiť hustotou tkania a zníženou pórovitosťou materiálu, nie chemickou úpravou. Povrchové chemické ošetrenie stráca svoje ochranné vlastnosti v dôsledku prania.

Veľkosť

Pri výbere plaviek sa môžete riadiť svojou konfekčnou veľkosťou, plavky sú označené rovnako ako oblečenie. Výber správnej veľkosti je dôležitý najmä pri športových plavkách. Musia vám dokonale sadnúť, aby vás podporili v rýchlom pohybe. Športové plavky by mali dokonale priliehať k telu a nemali by sa nikde vyhŕňať ani plantať. Zároveň by nemali obmedzovať váš pohyb.

Pri rekreačných a módnych plavkách môžete sledovať podobné ukazovatele. Pri týchto modeloch však ide predovšetkým o pohodlie. Ak váhate medzi dvoma veľkosťami, vyberte tú menšiu. Väčšina plaviek sa vo vode mierne rozšíri.

Cena

Základné rekreačné sa dajú zaobstarať už do 200 Kč. Budú vyrobené z lacnejších materiálov, čo sa odrazí na ich životnosti. Na príležitostnú rekreáciu však môžu postačovať.

Na štandardné používanie, ktoré zahŕňa približne dva týždne dovolenky ročne a ďalšie pravidelné návštevy bazéna alebo wellness centra, hľadajte plavky v strednej cenovej kategórii. Tá sa pohybuje zhruba medzi 500 až 1 500 Kč. V týchto reláciách nájdete plavky z odolnejších a príjemnejších materiálov. Na výber budete mať aj zaujímavé dizajnové kúsky.

Samostatnú kategóriu tvoria športové plavky pre výkonnostné plávanie alebo špecifické druhy vodných športov, ktoré bežne stoja aj niekoľko tisíc Kč. Odmenou vám bude minimálny odpor vo vode, podpora pri pohybe a dlhá životnosť.

Ako sa starať o plavky

Správna starostlivosť pozitívne ovplyvní vzhľad, trvanlivosť a funkčnosť vašich plaviek. Stačí dodržiavať niekoľko základných postupov.

  • Po každom použití opláchnite plavky vo vlažnej vode. Odstránite z nich tak morskú soľ, piesok, chlór a iné prvky, ktoré by mohli mať negatívny vplyv na materiál plaviek.
  • Plavky nesušte na priamom slnečnom svetle. To pomôže zachovať farby.

  • Zabráňte mechanickému poškodeniu plaviek. Rizikové môže byť napríklad sedenie na drsných povrchoch (kamene, piesok) alebo jazda na toboganoch a šmýkačkách.
  • Stav plaviek negatívne ovplyvňujú aj opaľovacie krémy. Preto sa snažte minimalizovať kontakt materiálov s krémom. Plavky je lepšie si obliecť, až keď sa krém úplne vstrebe.
  • Pri praní sa vždy riaďte pokynmi uvedenými na štítku na odeve. Vo väčšine prípadov sa odporúča jemný program a studená voda. Kvôli zachovaniu elasticity sa vyhnite aj používaniu aviváže.

Ukázať plavky

Páčil sa článok?

Redakcia Sportisimo

Články vychádzajúce zo spolupráce skúsených autorov, produktových špecialistov, nákupcov a ďalších odborníkov