Ako vybrať plaveckú čiapku

Redakcia Sportisimo

4.4.2023 • 8 min čítania

Hľadáte čiapky na plávanie? Výber správneho modelu nie je zložitý. Ak však chcete, aby vám plavecká čiapka dobre a dlho slúžila, mali by ste dbať aspoň na niekoľko základných parametrov. Dôležitý je najmä výber materiálu.

Plavecká čiapka má niekoľko funkcií. Súťažní plavci by pravdepodobne ako prvú uviedli, že znižuje odpor vody a umožňuje im plávať rýchlejšie. Rekreační športovci, ktorí sa nenaháňajú za časom, ocenia praktické funkcie. Čiapka udrží vlasy zopnuté, aby vám pri plávaní neprekážali. Chráni vlasy pred chlórovanou alebo slanou vodou. Okrem toho zostanú z veľkej časti suché. Nemusíte sa tak zaoberať zdĺhavým sušením vlasov po plávaní.

Tepelnoizolačné schopnosti vybraných čiapok sa vám budú hodiť pri plávaní v studenej vode – vaša hlava a uši zostanú v teple aj v takýchto podmienkach. Správcovia bazénov považujú plavecké čiapky za pomocníka, ktorý pomáha pri udržiavaní čistoty vody. Kvôli možnému upchatiu vlasmi sa v niektorých bazénoch nemôžete kúpať bez plaveckej čiapky.

Ukázať plavecké čiapky

Zhrnutie

  • Určenie – Pánske plavecké čiapky sa zvyčajne vyrábajú v klasickom strihu, dámske sú častejšie prispôsobené dlhším vlasom. Mnohé modely sa však dodávajú v unisex verziách. Najdôležitejšie je vybrať si primeranú veľkosť podľa tvaru a obvodu hlavy.
  • Typ – Väčšina plavcov bude spokojná s klasickým typom čiapky so štandardnou veľkosťou a tvarom. Plavecké čiapky pre dlhé vlasy sú vzadu predĺžené a poskytujú priestor na drdol alebo chvost. Extra veľké čiapky by mali vyhľadávať športovci s väčšou hlavou.
  • Materiál – Osvedčenou klasikou sú silikónové plavecké čiapky. Sú nepriepustné, odolné a potešia pomerom cena/výkon. Látkové čiapky sú zvyčajne pohodlnejšie ako silikónové čiapky, ale prepúšťajú vodu. Sú vhodnejšie skôr na fixáciu vlasov. Výhody rôznych typov sa snažia kombinovať kombinované čiapky z viacerých materiálov. Na plávanie v studenej vode používajte neoprénové plavecké čiapky.
  • Cena – Základné látkové a silikónové čiapky si zaobstaráte za približne 100 korún, v prípade špecializovaných plaveckých značiek zaplatíte zhruba dvojnásobok. Špecifické plavecké čiapky (neoprénové, kombinované) vás vyjdú na nižšie stovky korún. Najdrahšie sú pretekárske čiapky, ktoré sú navrhnuté tak, aby znižovali odpor vody.

Určenie

Nájdete tu pánske, dámske aj detské plavecké čiapky. Dámske čiapky často zohľadňujú dlhšie vlasy plavkyne a sú tvarované tak, aby sa im prispôsobili. V porovnaní s klasickým strihom môžu mať o niečo dlhšiu zadnú časť, aby sa vytvoril priestor na stiahnuté vlasy.

Pánske plavecké čiapky sú zvyčajne bežného strihu. Bez problémov ich môžu používať aj ženy s menej objemnými vlasmi. Podobne aj muži niekedy potrebujú čiapky iného tvaru, preto sa vyrába rad unisex modelov.

Detské plavecké čiapky sú, samozrejme, určené pre hlavy s menším obvodom. Zvyčajne uvidíte jednu detskú/juniorskú veľkosť, ktorá nie je vekovo obmedzená. Dizajn detských čiapok je často obohatený o hravé motívy, doplnky a veselé farby.

Pozornosť venujte skôr veľkosti ako určeniu

Určenie plaveckej čiapky vám pomôže zúžiť výber, ale berte ho len orientačne. Rozdelenie nemá žiadny vplyv na funkčnosť. Dievčatko s dlhými a hustými vlasmi môže skočiť do bazéna v plaveckej čiapke pre dospelých. Podobne aj dospelý s menším obvodom hlavy môže siahnuť po juniorskom modeli.

Zamerajte sa hlavne na veľkosť plaveckej čiapky a jej tvar. Štandardne sa vyrába jedna univerzálna veľkosť. Konkrétne rozmery a strih sa však u rôznych výrobcov a modelov líšia. Preto sa riaďte predovšetkým osobným vyskúšaním.

Čiapka vám musí dobre zakrývať hlavu po celom obvode. Nesmie vám skĺznuť z hlavy ani vás škrtiť. Vlasy by mali byť zakryté. Na druhej strane nie je rozhodujúce, do akej miery pokrýva čiapka uši. Ochranu pred vniknutím vody do uší zabezpečujú špeciálne plavecké štuple.

Typ

Pri výbere plaveckej čiapky vás môžu prekvapiť tvary niektorých modelov. Na prvý pohľad môžu vyzerať nezvyčajne. Rozdiely medzi jednotlivými typmi sa do určitej miery vyrovnávajú veľkosťou. S akými variantmi sa stretnete?

  • Klasická plavecká čiapka – Má štandardnú veľkosť a tvar. V angličtine sa tieto čiapky zvyčajne označujú ako classic alebo regular-sized. Klasické spracovanie vyhovuje väčšine plavcov. Je to najbežnejší typ.
  • Plavecká čiapka pre dlhé vlasy – Takzvaná long hair cap. Tieto čiapky sú prispôsobené pre dlhšie vlasy. Zadná časť je zvyčajne predĺžená tak, aby sa do nej zmestili vlasy stiahnuté do chvosta alebo drdolu.

  • Extra veľká plavecká čiapka – Tvarom pripomína klasickú plaveckú čiapku, ale je o niečo vyššia. Preto bude lepšie vyhovovať plavcom s väčšou hlavou.
  • Atypické čiapky – Modely pre špecifické skupiny plavcov. Ide napríklad o čiapky, ktoré sa hodia na dredy.

Materiál

Kľúčový parameter, ktorý určuje životnosť a komfort používateľa. Pri výrobe plaveckých čiapok sa používa niekoľko základných materiálov.

Latexové plavecké čiapky

Sú tenké, pružné, ľahko sa prispôsobia tvaru hlavy a neprepúšťajú vodu. Potešia aj svojou nízkou cenou. Materiál však nie je veľmi príjemný na dotyk a čiapka vás pri nosení môže ťahať za vlasy. Ďalšou nevýhodou je krátka životnosť.

Silikónové plavecké čiapky

Najčastejšie používaný variant. Silikón je obľúbenou voľbou pre svoju nepriepustnosť, pružnosť a solídnu životnosť. Silikónové plavecké čiapky sú zároveň cenovo veľmi dostupné. Ponúkajú tiež širokú škálu farieb a možností potlačí. Pri výrobe čiapok sa používa hypoalergénny silikón. Jeho zloženie preto minimalizuje riziko alergických reakcií.

Upozorňujeme, že silikónové čiapky bývajú trochu tuhé. Ich nasadenie preto môže byť prácnejšie. Dokonca aj nepríjemnému ťahaniu vlasov sa nedá úplne vyhnúť. Z hľadiska pomeru cena/výkon však budete len ťažko hľadať lepší materiál.

Látkové plavecké čiapky

Zvyčajne sú vyrobené z elastických syntetických tkanín (napr. spandexu). Ich hlavnou výhodou je vysoký komfort. Látkové plavecké čiapky na rozdiel od predchádzajúcich typov neťahajú vlasy a ľahko sa nasadzujú na hlavu. Z hľadiska funkčnosti však látkové čiapky zaostávajú – prepúšťajú vodu a dlhšie schnú. Slúžia skôr na fixáciu vlasov pri plávaní. K stabilite čiapky na hlave často prispieva všitá gumička.

Neoprénové plavecké čiapky

Určené predovšetkým na plávanie v studenej vode. Ponúkajú vynikajúcu tepelnú ochranu. Ocenia ich najmä otužilci, nadšenci plávania v prírode alebo triatlonisti. Niektoré čiapky úplne zakrývajú celé uši. Upínanie pod bradou nie je tiež výnimkou.

Kombinované plavecké čiapky

Plavecké čiapky vyrobené z viacerých materiálov. Vhodnou kombináciou možno odstrániť hlavné nevýhody niektorých typov. Často sa používa napríklad kombinácia textilných materiálov a silikónu. Tkanina je umiestnená na vnútornej strane plaveckej čiapky, kde zaisťuje pohodlie a komfort používateľa. Z vonkajšej strany je doplnená silikónovou vrstvou, ktorá sa stará o nepriepustnosť. V prípade kombinovaných plaveckých čiapok počítajte s vyššou cenou.

Úplne suché vlasy? Iba na brehu alebo v šatni

Žiadna plavecká čiapka úplne neochráni vaše vlasy pred prenikaním vody. Aj v čiapkach z vysoko nepriepustných materiálov sa vám pri dlhšom plávaní dostane okolo uší trochu vody.

Je to úplne bežný jav. To neznamená, že čiapka nefunguje správne – udržiavanie vlasov v suchu ani nie je jej primárnym účelom. Vybrané materiály však minimalizujú kontakt vlasov s vodou, čo oceníte najmä pri sušení dlhších vlasov.

Používate plavecké čiapky predovšetkým na ochranu vlasov pred chlórom? Tak si pred nasadením čiapky vlasy namočte. Mokré vlasy už neabsorbujú toľko ďalšej vody. Chlór tak do nich preniká oveľa menej.

Cena

Čiapky na plávanie vašu peňaženku nijako zásadne neprevetrajú. Základné silikónové a látkové modely začínajú na cenách okolo 100 korún. Produkty pre rekreačných plavcov od osvedčených plaveckých značiek (Speedo, Arena atď.) vás vyjdú približne na dvojnásobok.

Za profesionálne čiapky, pri ktorých sa kladie maximálny dôraz na výkon plavca, zaplatíte pokojne až 1 000 korún. V rádovo vyšších stovkách korún sa pohybujú aj niektoré špecifické druhy, napríklad neoprénové plavecké čiapky či modely kombinujúce viacero materiálov.

Ako sa starať o plavecké čiapky

Životnosť a správnu funkciu svojej plaveckej čiapky môžete podporiť dodržiavaním niekoľkých základných opatrení.

  • Po použití plaveckú čiapku vždy opláchnite pod studenou vodou. Tým sa odstráni chlór, morská soľ a nečistoty, ktoré by mali negatívny vplyv na materiál.
  • Nechajte čiapku dôkladne vyschnúť. Neumiestňujte ju však na slnko ani na priamy zdroj tepla.
  • Ak ste si kúpili drahší silikónový model a chcete ísť v údržbe ešte o krok ďalej, môžete do čiapky po zaschnutí nasypať trochu detského púdru. To pomôže absorbovať zvyškovú vlhkosť a zabráni zlepeniu čiapky. Púder tiež znižuje riziko vzniku baktérií.

Ako si nasadiť plaveckú čiapku

Najmä pri silikónových plaveckých čiapkach môže byť nasadenie trochu komplikované. Existuje však niekoľko osvedčených spôsobov, ako dostať čiapku do požadovanej polohy. Jedným z najjednoduchších spôsobov je dať si ju cez čelo. Najprv si čiapku uchopte za čelo a potom si ju oboma rukami pretiahnite cez zadnú časť hlavy.

Postup môžete obrátiť a čiapku najprv nasadiť na zadnú časť hlavy a potiahnuť ju dopredu. Táto metóda vám bude vyhovovať najmä v prípadoch, keď môžete čiapku zachytiť za drdol. Ďalšou obľúbenou technikou je roztiahnuť čiapku rukami a potom ju natiahnuť okolo uší. Ruky máte celý čas na vnútornej strane čiapky, vyberiete ich až na konci.

Uvedené možnosti berte ako inšpiráciu, ktorú vyskúšali iní plavci. Možno objavíte iný postup pri nasadzovaní čiapky, ktorý vám osobne bude vyhovovať viac.

Ukázať plavecké čiapky

Páčil sa článok?

Redakcia Sportisimo

Články vychádzajúce zo spolupráce skúsených autorov, produktových špecialistov, nákupcov a ďalších odborníkov