Ako vybrať outdoorovú bundu

Redakcia Sportisimo

23.7.2023 • 9 min čítania ▸ 2 min videa

Kvalitná bunda je jednou z kľúčových súčastí vybavenia na výlety do prírody. V zime vás ochráni pred mrazom, v lete pred nečakanými prehánkami alebo nepríjemným vetrom. Výber správneho modelu však nie je jednoduchý, musíte zohľadniť mnoho aspektov.

V akých podmienkach plánujete outdoorovú bundu používať? Na aké aktivity ju budete nosiť? Koľko ste ochotní investovať do bundy? Odpovede na tieto základné otázky vám uľahčia výber bundy. Potom sa môžete začať zameriavať na hlavné parametre.

Zhrnutie

  • Typ – Flaušové bundy poskytujú solídny tepelný komfort, ale nie sú nepremokavé ani vetruvzdorné. Vetrovky sú vhodnejšie do silného vetra. Softshell vám poskytne vyššiu úroveň izolácie a nepremokavosti. S hardshellom zvládnete aj skutočné lejaky. Zaujímavou alternatívou sú hybridné bundy kombinujúce viacero materiálov a konštrukčných prvkov.
  • Nepremokavosť – Nepremokavosť sa vyjadruje pomocou vodného stĺpca. Pri menej náročnej turistike postačuje vodný stĺpec okolo 5 000 mm. V prípade náročnejších podmienok zvoľte ešte vyššie hodnoty, ktoré poskytuje kvalitná membrána.
  • Priedušnosť – Úroveň priedušnosti udáva, ako dobre bunda odvádza vlhkosť, t. j. ako dobre „dýcha“. Meria sa dvoma spôsobmi. Pri meraní MVTR hľadajte najvyššiu možnú hodnotu, minimálne 4 000 až 6 000 g/m2/24 hod. Naopak, najnižšie hodnoty (menej ako 6) sú priepustnejšie pre presnejšie meranie RET. Dobrú priedušnosť zabezpečujú už outdoorové bundy s RET od 6 do 13.
  • Tepelná odolnosť – Označuje sa skratkou Rct. Vyjadruje teplotný rozdiel medzi vnútorným a vonkajším povrchom materiálu. Čím je hodnota nižšia, tým lepšie bunda izoluje.
  • Hmotnosť – Outdoorová bunda môže vážiť okolo 100 gramov, ale môže mať aj viac ako jeden kilogram. Dávajte pozor na hmotnosť, najmä ak plánujete bundu často nosiť v batohu. Okrem hmotnosti sa zamerajte aj na skladovanie a rozmery v zloženom stave.
  • Ďalšie parametre – Pri výbere outdoorovej bundy nepodceňujte ani ďalšie čiastkové parametre, ako je napríklad úprava švov, počet a umiestnenie vreciek alebo prítomnosť vetracích otvorov. Dôležitý je aj celkový strih bundy, ktorý nesmie obmedzovať váš pohyb.

Ukázať outdoorové bundy

Typ

Pri výbere outdoorovej bundy narazíte na niekoľko základných typov. Pri delení sa najčastejšie zohľadňujú použité materiály alebo spôsob použitia. Aké sú najčastejšie typy?

Flaušové bundy

Základom sú flaušové bundy. Okrem búnd sa flauš (syntetický materiál vyrobený z polyesterových alebo polyamidových vlákien) bežne používa na výrobu mikín a iných stredných vrstiev oblečenia. Flauš je cenený predovšetkým pre svoje tepelné izolačné vlastnosti, vysokú odolnosť a nízku hmotnosť. Zároveň je príjemný na dotyk.

Flaušová bunda vás udrží v teple a neabsorbuje príliš veľa vody. Perfektne poslúži vo vlhkom a chladnom prostredí – napríklad pri behu alebo turistike v horách. Upozorňujeme však, že flauš nie je nepremokavý ani vetruvzdorný.

Vetrovka

Ako už názov napovedá, táto bunda je určená predovšetkým do veterných podmienok. Pred chladom vás však neochráni. Niektoré modely môžu mať ľahký nepremokavý záter, ktorý si poradí s miernym dažďom. Inak však neočakávajte veľkú vodoodolnosť.

Aj vetrovky sú zvyčajne vyrobené z polyesterových vlákien. Sú ešte ľahšie ako flaušové bundy a potešia vás svojou úložnou kapacitou. Dajú sa použiť najmä počas jarnej a jesennej turistiky alebo ako poistka v batohu počas letného trekingu.

Softshellové bundy

Trochu náročnejšie podmienky zvládnu softshellové bundy. Rovnako ako vetrovky si spoľahlivo poradia s vetrom, ale zároveň vás udržia v teple. Zvnútra sú zvyčajne zateplené, napríklad vrstvou flaušu. V ponuke nájdete nepremokavé bundy, ale aj modely, ktoré sú len vodotesné. Tie vás ochránia skôr v hmle alebo miernom daždi než v lejaku.

V porovnaní s vetrovkami poskytujú softshellové bundy vysokú priedušnosť. To umožní odvádzanie potu z tela. Materiál je mäkký a pohodlný na nosenie. Softshell naráža na svoje limity v horšom počasí – tieto bundy nie sú vhodné do veľkých mrazov alebo silného dažďa. Inak je to univerzálne riešenie pre väčšinu outdoorových aktivít.

Hardshellové bundy

Hardshellové bundy poskytujú oveľa lepšiu odolnosť proti dažďu v porovnaní so softshellovými bundami. Ide o nepremokavé bundy, s ktorými prežijete aj silné lejaky. V praxi však zatiaľ nie je možné vytvoriť model, ktorý by bol nepremokavý a zároveň odvádzal pot od tela. Nepremokavosť je teda do určitej miery na úkor priedušnosti.

Zimné bundy

V prípade zimy a snehu sú potrebné zimné bundy. Na izoláciu sa najčastejšie používa vata alebo perie. Vatové bundy sú lacnejšie a menej náročné na údržbu. Vzhľadom na nižšiu hrejivosť vaty je však bunda zvyčajne väčšia a ťažšia. Páperové bundy sú teplejšou, ale drahšou možnosťou. Sú ľahšie a kompaktnejšie, čo oceníte najmä na dlhších výletoch. Nevýhodou je, že údržba materiálu je zložitejšia.

Hybridné bundy

Relatívna novinka, ktorá si rýchlo získava popularitu. Hybridné bundy kombinujú rôzne materiály a konštrukčné prvky, aby ponúkli výhody viacerých typov búnd. Klasickú zateplenú bundu tak možno vylepšiť softshellom na miestach, kde je potrebná zvýšená priedušnosť. Na druhej strane niektoré bundy umožňujú vybrať jednotlivé vložky a prispôsobiť ich konkrétnym podmienkam.

Tento zoznam nie je ani zďaleka úplný. V závislosti od kritérií sa stretnete s ďalšími kategóriami, ako sú jarné a jesenné bundy. Zaujímavou alternatívou sú aj vesty.

Nepremokavosť

Veľmi častou požiadavkou pri výbere outdoorovej bundy je jej nepremokavosť. Uvádza sa v milimetroch vodného stĺpca. Túto hodnotu si môžete predstaviť ako stĺpec vody, ktorý materiál vydrží bez toho, aby doň vnikla jediná kvapka. Ak má bunda vodný stĺpec 5 000 mm, potom model zvládne vodný stĺpec 5 metrov.

Aby bola bunda označená ako nepremokavá, musí mať vodný stĺpec aspoň 2 000 mm. V skutočnosti však táto hodnota zvyčajne nestačí. Hľadajte modely s minimálne 5 000 mm, v prípade náročnejších podmienok aj vyššie hodnoty. Do hry vstupujú aj ďalšie faktory. Odolnosť proti vode môže napríklad znížiť zaťaženie bundy spôsobené ramennými popruhmi ťažkého batohu.

V prípade vodného stĺpca skontrolujte nepriepustnosť materiálu alebo nepriepustnosť bundy. Druhý údaj je obzvlášť dôležitý, pretože okrem iného zohľadňuje priepustnosť švov a zipsov – nielen samotného materiálu.

Záter alebo membrána?

Nepremokavosť outdoorovej bundy možno zabezpečiť rôznymi spôsobmi. Najčastejšie sa používa záter a membrána.

  • Záter – Vrchná vrstva materiálu, ktorá zabezpečí menšiu mieru nepremokavosti. Záter preto dáva zmysel v menej náročných podmienkach. K nevýhodám patrí zníženie priedušnosti materiálu a taktiež opotrebovanie záteru, ku ktorému dochádza najmä v miestach ohybu bundy. Hlavnou výhodou je nižšia cena.
  • Membrána – Tenká nepremokavá vrstva, ktorá je umiestnená na vnútornej strane materiálu spolu s ochrannými vrstvami. Výsledkom podobnej konštrukcie je vyššia nepremokavosť, lepší odvod potu od tela a všeobecne nižšia hmotnosť bundy. Ide však o drahšie riešenie. Najznámejšie membrány sú Gore-Tex alebo eVent.

Priedušnosť

Ďalším dôležitým parametrom je priedušnosť alebo paropriepustnosť. Počas outdoorových aktivít sa ľahko spotíte a je potrebné, aby materiál odvádzal telesnú vlhkosť. Priedušnosť udáva informáciu o tom, ako dobre bunda „dýcha“. Meria sa dvoma rôznymi metódami.

  • MVTR – Skratka anglického Monitore Vapor Transmission Rate. MVTR udáva, koľko vody prepustí meter štvorcový danej látky za 24 hodín. Vyššie MVTR znamená vyššiu priedušnosť. Jednotkou je g/m2/24 hodín. Problém tejto metódy spočíva v možnom skreslení výsledkov. Výrobcovia často neuvádzajú, za akých podmienok bola hodnota nameraná. Konečné číslo je výrazne ovplyvnené teplotou alebo vlhkosťou.
  • RET – Táto metóda, známa ako skin model, meria odpor, ktorý kladie látka pri prenikaní vodnej pary. V porovnaní s MVTR umožňuje sčítanie priepustnosti pre niekoľko vrstiev. RET je vo všeobecnosti presnejší a začína sa používať častejšie. Vyjadruje sa v jednotke Pa/W. Čím je hodnota nižšia, tým je materiál priedušnejší.

Outdoorové bundy s RET medzi 6 a 13 alebo MVTR 6 000 – 15 000 g/m2/24 hod. vám poskytnú dobrú priedušnosť. Za hranicu únosnosti možno považovať približne RET 20 a približne 4 000 g/m2/24 h. Ak potrebujete veľmi priedušnú bundu, hľadajte hodnotu RET nižšiu ako 6 (MVTR nad 16 000 g/m2/24 hod.).

Tepelná odolnosť

Parameter, ktorý, žiaľ, výrobcovia nie vždy uvádzajú. Ak však vidíte hodnotu uvedenú ako Rct, ide o tepelnú odolnosť meranú zvyčajne v K*m2/W. Tepelná odolnosť vyjadruje teplotný rozdiel medzi vnútorným a vonkajším povrchom materiálu.

Čím je Rct menšie, tým menej tepla prúdi von. Takže bunda s nižším Rct vám poskytne lepšie izolačné vlastnosti.

Hmotnosť

Rozdiely v hmotnosti outdoorových búnd sú pomerne výrazné. Nájdete tu bundy, ktoré majú hmotnosť výrazne nad jeden kilogram, ako aj ultraľahké modely s hmotnosťou okolo 100 gramov. Za tieto bundy si však priplatíte. Hmotnosť sa odráža najmä v použitých materiáloch a technológiách.

Rozhodne nepodceňujte hmotnosť. Najmä nepremokavé bundy alebo vetrovky budete mať často pripravené v batohu. Pri dlhých výletoch oceníte ich nízku hmotnosť. Okrem hmotnosti zvážte aj celkovú skladnosť bundy a jej rozmery v zloženom stave.

Ostatné parametre

Popri základných parametroch sledujte aj menej dôležité aspekty. V konečnom dôsledku môžu mať na používateľský zážitok vplyv aj relatívne malé veci. Na čo nezabudnúť pri výbere?

  • Počet a umiestnenie vreciek – Veľký počet vreciek je praktický, ale zvyšuje hmotnosť bundy. Okrem toho môže mať zlé spracovanie vreciek vplyv na nepremokavosť alebo vetruvzdornosť. Súčasným trendom v outdoorových bundách je minimalizovať počet vreciek. Štandardne by ste si mali vystačiť s dvoma vonkajšími a jedným vnútorným (zvyčajne náprsným) vreckom.

  • Švy – Švy sú často najslabším miestom z hľadiska prieniku vody. V nepremokavých bundách sa nezaobídete bez dobre spracovaných a utesnených švov.
  • Kapucňa – Kapucňa by mala byť súčasťou vašej ochrany pred dažďom. Oceníte ju aj počas silného vetra. Uistite sa, že sa dá v prípade potreby stiahnuť horizontálne a aj po obvode.

  • Golier – Pri osobnom skúšaní bundy sa uistite, že vám golier bundy dobre sedí okolo krku a nikde vás netlačí. Zvýšený golier tiež nie je na škodu, pretože podporuje tepelný komfort.
  • Strih – Bunda môže byť dokonalá, ale ak nesedí a necítite sa v nej pohodlne, nemá zmysel si ju zaobstarať. Pred kúpou vykonajte niekoľko základných pohybov v bunde. Model vás nesmie nikde obmedzovať.

  • Ventilačné otvory – Ventilačné otvory môžu pomôcť s priedušnosťou bundy. Umiestňujú sa najmä do podpazušia a iných problematických oblastí.

Údržba bundy

Správnu funkčnosť a životnosť bundy podporíte primeranou údržbou. Odporúčané kroky sa môžu líšiť v závislosti od konkrétneho použitého materiálu alebo technológie. Preto sa vždy riaďte informáciami uvedenými na štítku bundy alebo odporúčaniami predajcu.

Pravidelné pranie a čistenie určite patrí medzi štandardné kroky. V prípade nepremokavých búnd by po praní mala nasledovať aj impregnácia. Vďaka impregnácii vonkajší materiál lepšie odoláva vode. Pred uskladnením bundy ju nezabudnite riadne vysušiť. Potom ju zaveste na vešiak na dobre vetranom mieste.

Ukázať outdoorové bundy

Páčil sa článok?

Redakcia Sportisimo

Články vychádzajúce zo spolupráce skúsených autorov, produktových špecialistov, nákupcov a ďalších odborníkov